Modne preobrazbe

Kada ste gledali Ljepoticu i štrebera, znate da se zapravo radilo o tome da vidite koliko bolje izgledaju geekovi nakon što su malo počistili. Nakon toga radilo se o unutarnjoj ljepoti i ljepotama koje koriste svoj mozak. Javnost je opsjednuta modnim preobrazbama – “lijepa cijelo vrijeme” uobičajena je, gotovo klišejska tema u mnogim TV emisijama i filmovima, što nam pokazuje da je na kraju teško reći da vanjska ljepota nije važna. Pokazivanje da bi netko navodno neprivlačan zapravo mogao biti na neki način privlačan nakon što odjenu pravu odjeću, ošišaju kosu i našminkaju se druga je poruka od izražavanja da je ono što je unutra važnije od onoga što se vidi. Da ne kažem da je to nužno isprazno i plitko. Pa, nekako jest i mi smo definitivno krivi za pretjerano naglašavanje i objektiviziranje ljepote, ali inherentno, nema ništa loše u tome da ugodimo očima.

Dakle, priznajemo da volimo modne makeovere. Fascinirani smo prije i poslije – volimo gledati kako su od ovog do onog prešli na način od ružnog pačeta do labuda. Ali zašto toliko gledamo? To bi mogao biti faktor šoka, ili možda nama ostalima daje nadu. Doduše, može biti prilično inspirativno vidjeti nekoga s niskim poštovanjem kako se transformira u nekoga tko je siguran u sebe uz pomoć tima kozmetičara.

No, druga strana modne preobrazbe je to što na neki način govore da niste dobro takvi kakvi jeste. Uzmite “Što ne treba nositi”, koja u osnovi napada ljude iz zasjede i obavještava ih da je način na koji se oblače toliko loš da vrijeđa njihove prijatelje i ostatak društva, a sve to na televiziji uživo. Do kraja programa možete vidjeti da je stvarno bilo na bolje i da je osoba stvarno zadovoljna transformacijom, ali vam je u isto vrijeme vjerojatno drago što ste u emisiji ona, a ne vi. I pitate se ima li žrtava koje su odbile biti u emisiji, a zatim se obrušile na svoje “prijatelje”.

Moguće je reći da je davanje nekome preobrazba unošenje unutarnje ljepote van, a ne mijenjanje onoga tko je. Iskreno govoreći, Stacy i Clinton često hvale određene fizičke atribute svojih žrtava i pokušavaju ih naglasiti, pokazujući da ovdje nije problem osoba sama po sebi, već kako se oblače. Tako se možete osjećati malo bolje znajući da problem niste u vama, već u vašem groznom modnom smislu. Ali čak i ako su radikalne modne preobrazbe dobronamjerne, često bismo ih radije vidjeli kako preobražavaju nekog drugog.

Ovaj unos je objavljen u Blog dana autor .